Betere luchtkwaliteit zorgt voor 15% hogere productiviteit

Onderzoek van de Amerikaanse universiteiten Harvard, Syracuse University en SUNY Upstate wijst uit dat verbeteringen van de binnenluchtkwaliteit het cognitief functioneren van medewerkers substantieel kan verbeteren.

Als we het hebben over luchtkwaliteit, wordt over het algemeen gedacht aan de buitenlucht waar de lucht vervuild wordt met o.a. smog, rook, stof en andere soorten luchtvervuiling. Echter besteden we tegenwoordig circa 90% van onze tijd in gebouwen. Een slechte binnenluchtkwaliteit kan onze productiviteit reduceren. Binnen een gebouw zijn de concentraties van zogenoemde vluchtige organische stoffen, ook wel VOC’s genoemd, de belangrijkste veroorzakers van luchtvervuiling, gevolgd door Fijnstof en Bio-effluenten (CO2 (koolstofdioxide) en Microbiologische agentia). Onderzoekers ontdekten dat naast VOC’s ook koolstofdioxide (CO2) de cognitieve prestatie beïnvloeden. Binnen de double blind uitgevoerd studie zijn de proefpersonen blootgesteld aan een CO2-concentratie gelijk aan de buitenlucht, van 950PPM en een heersende concentratie van 1400PPM. In de ruimten met 950PPM was de cognitieve prestatie 15% lager dan in de buitenluchtconcentraties. In de ruimten met 1400PPM was de cognitieve prestatie 50% lager.

Veel verbeterpotentieel in gebouwen in Nederland: 15% meer productiviteit?

Heersende waarden in gebouwen lopen veelvoorkomend op tot in de 800 – 1.200PPM-range, gelijk aan de richtlijnen van bouwbesluit/ARBO. Echter is het niet ongewoon om concentraties boven de 1.500PPM te zien of in (niet geventileerde) scholen tot boven de 4.000PPM. Tot op heden worden deze CO2-concentraties gebruikt als indicator of een ruimte voldoende wordt geventileerd. Met inzichten vanuit dit onderzoek in de hand zou het verstandig zijn eens in de eigen gebouwen een meting uit te voeren om vast te stellen wat het verbeterpotentieel is.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.