Ik zie, ik zie, dat jij een ziekte hebt…wearables weten steeds meer

Kunnen wearables vertellen of je iets onder de leden hebt? Bij sporters is al vaker onderzoek gedaan naar de relatie tussen rusthartslag, inspanning en gezondheid. Onderzoekers van de Stanford University hingen 43 proefpersonen gedurende een langere periode vol met commercieel beschikbare draagbare sensoren, patches en wearables, en probeerden daarmee aan de tonen of en hoe gezondheidsdata zoals hartslag en temperatuur iets kunnen zeggen over de lichamelijke gesteldheid van de drager.

Volgens de onderzoekers, die hun resultaten publiceren in PLOS Biology, kunnen metingen zoals hartslag, huidtemperatuur, zuurstofniveau in het bloed, stappen en activiteit en andere fysiologische data wel degelijk een indicatie geven van infecties of optredende ziektes. De Stanford onderzoekers volgden de proefpersonen gedurende een langere periode met commercieel beschikbare wearable (waaronder Basis smartwatches en de Scanadu Scout). Het doel van het onderzoek was om te kijken of sensoren een goede indicatie geven van veranderingen in lichamelijke gesteldheid. Daarmee hopen de onderzoekers slimme algoritmes te kunnen ontwikkelingen die voorspellingen of adviezen geven over mogelijke aandoeningen.

Afwijkende hartritmes, zuurstofverzadiging en temperatuur van de huid kunnen een indicatie zijn van veranderingen in het lichaam, blijkt uit de studie. Eén van de deelnemer kwam bij de onderzoekers na vijf dagen op het vizier met afwijkende waarden. Achteraf bleek dat deze participant de ziekte van Lyme had opgelopen. Opvallend was dat hij niet de typische rode ring had die vaak op de huid verschijnt na een tekenbeet. Ook werd bij data van andere proefpersonen een verschil gevonden tussen mensen die insuline-resistent zijn, en mensen die gevoelig zijn voor insuline, wat mogelijk een indicatie kan zijn van het risico op diabetes type twee.

Bron: smarthealth

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.